Αναρτήθηκε από: Konstantinos | Δεκέμβριος 8, 2008

Εισαγωγή στα Social Media και το πως επηρεάζουν το επιχειρείν: The Groundswell

groundswellcover1Λίγο πριν τις θερινές διακοπές (πόσο μακρινές φαίνονται τώρα 😦 ) πρόσεξα στο blog του Πάνου μία αναφορά σε 2-3 βιβλία, ένα από τα οποία ξεχώρισα αφού τα διάβασα κατά τη διάρκεια των διακοπών μου (μερικές φορές κρυμμένα μέσα από περιοδικά «κοινωνικής κριτικής» ώστε μη με κοιτούν παράξενα οι υπόλοιποι 🙂 ).

Το βιβλίο αυτό ήταν το Groundswell, γραμμένο από ανθρώπους της Forrester. Eκτός από τα πολλές ενδιαφέρουσες μελέτες περίπτωσης εφαρμογής των social media, με βοήθησε παρέχοντας ορισμούς και ένα βασικό πλαίσιο αναφοράς για τις έννοιες που αναπτύσσονται κάτω από αυτό τον όρο «ομπρέλα».

Οι Charlene Li και Joseph Bernoff στο πρώτο μέρος του βιβλίου ορίζουν το grounswell ώς: «Μία κοινωνική τάση να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σύγχρονες μορφές τεχνολογίας για να πάρουν αυτά που χρειάζονται ο ένας από τον άλλο αντί από παραδοσιακούς οργανισμούς όπως οι εταιρείες». Αν αυτό σας θυμίζει eBay και BitTorrent, έχετε δίκιο. Μόνο που αυτή η κοινωνική τάση παρουσιάζει τέτοια χαρακτηριστικά που είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει το επιχειρείν γενικότερα ξεφεύγοντας από το περιθώριο της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μετά τον ορισμό, αναφέρονται οι τεχνολογίες που λειτουργούν στο context του groundswell (blogs, πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το linkedin και το facebook, wikis, rss and widgets, tags, fora, reviews ratings) στο πλαίσιο: πως λειτουργούν, πόσο χρησιμοποιούνται, πως «απειλούν» τη συμβατική εταιρική δομή και πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της έννοιας Social Technographics που επιτρέπει το segmentation στο groundswell.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, οι συγγραφείς βασίζονται στην έννοια Social Technographics για ν’ αναπτύξουν με τη μέθοδο POST (People, Objectives, Strategy, Technology) τη στρατηγική εμπλοκής με τα social media, τονίζοντας : «Δεν μπορείτε ν’ αγνοήσετε αυτή την τάση.(…) Εκτός αν πρόκειται να συνταξιοδοτηθείτε εντός των επόμενων έξι μηνών, είναι πολύ αργά για να μην ασχοληθείτε και ν’ αφήσετε κάποιον άλλον να το αναλάβει.(…) Δεν υπάρχει για κάθε περίπτωση μόνο ένας σωστός τρόπος εμπλοκής στο groundswell. Οπως υπάρχουν πολλοί λάθος τρόποι, υπάρχουν και πολλές αποτελεσματικές στρατηγικές».

Στη συνέχεια αναλύεται η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του «παραδοσιακού» marketing και της «συζήτησης» με τους πελάτες μέσω social media (που αποτελεί κατά τη γνώμη μου την πεμπτουσία του βιβλίου), και εξετάζονται μελέτες περίπτωσης γύρω από την έννοια της ενεργοποίησης των πελατών (energizing customers).

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου περιγράφεται το πώς η σύνδεση με το groundswell μπορεί να μετασχηματίσει τη λειτουργία μιας εταιρείας.

Ελπίζω να σας φάνηκε ενδιαφέρουσα αυτή η συνοπτική παρουσίαση, και να σας παρακινήσει να ξεφυλλίσετε αυτό ή κάποιο άλλο από τα βιβλία που πραγματεύονται την επίδραση των social media στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Advertisements

Responses

  1. To groundswell μου φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον. Εδώ και ένα χρόνο άρχισα να ασχολούμαι με τα SM και διαβάζω ότι σχετικό βρώ στο ιντερνετ στα σχετικά sites ή case studies εταιρειών που τα χρησιμοποιούν με διάφορους τρόπους. Το βρήκες στα βιβλιοπωλεία εδώ ή το παρήγγειλες στο amazon; αν ναί, σε ποσες μέρες σου ήρθε;

    • Kathi δε γνωρίζω αν υπάρχει εδώ, γιατί πλέον συγκεντρώνω τα βιβλία που χρειάζομαι και τα παραγγέλνω από το amazon. Επειδή το παρήγγειλα το καλοκαίρι που είναι περίοδος σχετικά χαμηλής κίνησης, ήρθε σχετικά γρήγορα (δυστυχώς δε θυμάμαι ακριβώς 😦 ). Από την άλλη, τα βιβλία που παρήγγειλα για τα Χριστούγεννα πριν από ένα μήνα, έχουν ήδη καθυστερήσει 2-3 ημέρες. αν το θέλεις για τις διακοπές ψάξε στα τοπικά βιβλιοπωλεία και αν δε το βρείς, μη στεvοχωριέσαι γιατί μέχρι να έρθει από το amazon, θα έχεις για διάβασμα ένα εξαιρετικό paper 65 σελίδων με τίτλο «Community Banker’s Guide to Social Networking» που βρήκα και θα ανεβάσω σύντομα στο blog.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: